Nieraz zdarza się tak, że przygotujemy danie, a zanim domownicy czy goście będą mogli je zjeść, mija trochę czasu. Posiłek, niestety, okazuje się zimny i trzeba go odgrzać. Tak może być na przykład na Wigilię Bożego Narodzenia, kiedy musisz na raz przygotować do podania wiele potraw. Jak dopilnować, aby wszystkie pozostały ciepłe do czasu ich spożywania?

Zrób kilka rzeczy na raz

Jeżeli masz do przygotowania kilka różnych dań lub składników, postaraj się, aby kilka z nich znalazło się na kuchence w tym samym czasie. Poza tym możesz też wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika. Ważne, by potrawy były gotowe w podobnym momencie. Jeśli więc coś ma się gotować dłużej, to postaw to na palniku w pierwszej kolejności. Oczywiście, dopilnuj, aby nic się za bardzo nie przypiekło. Jeżeli nie masz tak podzielnej uwagi, ustaw sobie jakieś timery lub poproś kogoś o pomoc.

Pozostaw jedzenie w piekarniku

W sytuacji, w której jesteś do przodu z gotowaniem, a gości nadal nie ma, postaraj się sprawić, by dania nie ostygły. Zapiekankę pozostaw po prostu w ciepłym, ale wyłączonym już piekarniku. Jeśli się zmieszczą, to możesz tam włożyć również inne dania. Jeżeli nie, to pozostaw je na malutkim ogniu, a w przypadku posiadania kuchenki elektrycznej, na ciepłym polu grzewczym. Skuteczny może okazać się również dawny sposób, stosowany przez nasze mamy i babcie. Garnek lub naczynie żaroodporne owiń gazetą, a następnie grubym kocem. Wbrew pozorom jest to metoda, która się przydaje i świetnie spełnia swoje zadanie.