Naczynia żaroodporne mogą się przydać w każdym domu. Jakie są jednak ich rodzaje? Zanim zdecydujesz, że chcesz kupić tego typu wyposażenie do kuchni, zapoznaj się z jego typami. To ułatwi Ci wybór i sprawi, że będzie on bardziej trafiony.

Kształt naczynia

Zastanów się, czy chciałbyś mieć naczynie żaroodporne prostokątne, owalne czy może okrągłe. Kształty tych produktów mogą być bowiem różne i niby nie ma to większego znaczenia. Jeżeli jednak wiesz, że w swoim naczyniu będziesz piekł głównie tarty, to może warto zaopatrzyć się w naczynie okrągłe. Jeśli natomiast chcesz w nim robić rybę, to pewnie wygodniej będzie w produkcie prostokątnym. Po prostu musisz przemyśleć, co Ci najbardziej odpowiada.

Materiał żaroodporny

Myśląc o naczyniach żaroodpornych, w pierwszej kolejności mamy przed oczami szklane brytfanny. Szkło to jednak nie jedyny materiał, z którego mogą być wykonane tego typu przedmioty. Powstają one również z ceramiki, a od jakiegoś czasu także z tworzyw silikonowych. Szkło jest materiałem odpornym na działanie bardzo wysokich temperatur, szczególnie to borokrzemowe, którego używa się właśnie między innymi do tworzenia odpornych na działanie ciepła naczyń. Wadą tego materiału jest jednak jego duża waga. Ceramika wykazuje się podobną odpornością, co szkło, a do tego jest bardzo estetyczna. Danie w niej przyrządzone można od razu postawić w jadalni. Z kolei silikon to coś nowego w kuchni. Zaletą tego tworzywa, w porównaniu z innymi, jest na pewno niewielka waga. Poza tym łatwo utrzymać takie naczynia w czystości.